Hvad er UNESCO Samlingerne?

UNESCO Samlingerne er et undervisningstilbud, hvor man må røre, dufte, se, lytte og forholde sig aktivt til verden. Det er etnografiske genstande, der kan bruges i undervisning. Ved at låne en UNESCO samling får man mulighed for på en håndgribelig måde at arbejde med uhåndgribelige størrelser som internationalisering, globalisering og tredjeverdensforhold.  

UNESCO Samlingerne rummer etnografiske genstande, som udmærker sig ved at være indsamlet og etableret af fagfolk. De 28 samlinger, der kan lånes for tiden, er indsamlet i forskellige lande, hvor Moesgårds etnografer har lavet feltarbejde, og rummer udover genstande også film, musik, billeder, baggrundstekster og forslag til temaer, som man kan arbejde med.  

De etnografiske UNESCO Samlinger blev udviklet som undervisningstilbud i 1964 og er et tilbud, der benyttes af undervisningsinstitutioner i hele landet. Samlingerne er siden blevet varetaget af De Etnografiske Samlinger, Moesgård Museum i samarbejde med Undervisnings-ministeriet.
Du kan se mere om de forskellige samlinger her.

Læring gennem leg

Af Eline Mørch Jensen

Skolebøger, instrumenter, folde-ud-køkkener, altertavler, masker og legetøj ... Unesco-materiale-samlingen fra Moesgård Museum er et unikt undervisningstilbud, som lader børnene røre ved, smage på og lugte til hele verden.

Man kan iføre sig det tøj, som indianere i Bolivia går med til både hverdag og fest, komplet med brokadeskørter, cowboyhatte og håndvævede ponchoer, prøve at arbejde som skopudser-dreng eller pige og tilberede majsbrød med bønner over et ildsted i de bulede gryder.

Man kan også gå på opdagelse i kasserne fra Grønland, Thailand, Bahrain eller Afghanistan fx – i alt råder Moesgård Museums Etnografiske Afdeling over 28 samlinger fra forskellige egne af verden, som hver består af 2 til 5 store trækasser fulde af ting og sager.

Eneste fællestræk er at tingene er indsamlet af etnografer og fortrinsvis er fra hverdagen, ofte brugte og håndlavede, og ja, så naturligvis det for museumsgenstande så sjældne fænomen, at man må pille ved dem.

Hvem kan låne en samling?

For at kunne låne en samling, skal man have deltaget i et éndags kursus i håndtering af samlingernes genstande og brugen af dem i undervisningen. Du kan læse mere om kurset her. Derudover koster det 595,- i abonnement pr. skoleår. for et ubegrænset antal lån. Det er kun nødvendigt med ét abonnement for hele skolen.

Bliv låner

Vi afholder introduktionskursus for undervisere, der ønsker at få adgang til UNESCO Samlingerne. Kurset uddanner dig til UNESCO-koordinator på din institution. På kurset præsenteres du for det praktiske i forbindelse med lån af samlingerne; hvordan de lånes, fragtprocedurer, og gode råd til, hvordan du griber samlingen an, når den ankommer.

Du vil møde etnografer, der har indsamlet en samling; de giver en faglig gennemgang af samlingen og fortæller om deres arbejde i de respektive områder. Kursisterne får lejlighed til selv at arbejde med samlinger, og der vil være oplæg om brug af etnografiske genstande i undervisningsforløb. Prisen for et abonnement er 595 kr. pr. skoleår for en institution. Kursusprisen inkluderer abonnement for indeværende skoleår, så du kan låne samlingerne med det samme, du har været på kursus!

En institution kan udmærket have flere medarbejdere på UNESCO-kursus, prisen for et abonnement er det samme uanset antallet af koordinatorer. Vi vil gerne opfordre institutioner til at have flere koordinatorer tilknyttet for at sikre stadig udvikling og fastholde viden gennem kollegial sparring, fælles inspiration og idéudvikling mellem koordinatorerne.

Hvis du vil vide mere, kan du kontakte Thea Skaanes på tlf: 2344 7110 eller ved at skrive til os på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. .  Du kan også melde dig til et kursus ved at udfylde vores tilmeldingsformular.

Etnograf to go

Det er også muligt at få en etnograf ud på skolen og fortælle og fremvise en af vores UNESCO Samlinger. Lisbeth Kristine Olesen kan blandt andet bookes til at komme ud på din skole og fortælle om Uganda-samlingen. Du kan læse mere om, hvilke samlinger vi tilbyder etnograf to go med på denne side.

Back to top
Back to top