At gå på kostskole

…er helt almindeligt i Uganda. I Danmark er det ofte velhavende familier, som lader deres børn gå på kostskole. En kostskole i Uganda er dog ikke det samme koncept som i Danmark. Da mange familier bor i små landsbyer eller længere ude i landområderne har mange familier langt til den nærmeste skole. Det er derfor ret almindeligt, at børnene i stedet bor på en skole i nærmeste by, så de på den måde ikke skal rejse frem og tilbage hver dag. Shalom Foundation School har derfor elever fra hele oplandet omkring Kisoro by og fra Kanungu og Kabale distrikter, som ligger tæt på.

På skolen går omkring 200 elever, hvoraf ca. halvdelen bor på skolen. Det er ofte de yngste børn, som ikke bor på skolen, men kun er på skolen til undervisningen i dagtimerne. Skolen har en minibus, som hver dag henter og bringer de børn hjem, som går i dagskole.

Shalom Foundation School i Kisoro med skolegården i midten. I baggrunden ses de tre vulkanske bjerge – Virunga Mountains.

Shalom Foundation School i Kisoro med skolegården i midten. I baggrunden ses de tre vulkanske bjerge – Virunga Mountains.

Skolegang i Uganda

Da Uganda tidligere har været en koloni under Storbritannien, lægger skolegangen sig op ad det engelske skolesystem. Børnene starter i P1 (Primary One), som ca. svarer til 1. klasse i Danmark. Herefter fortsætter skolegangen op til P7 (7. Klasse). Efter de første syv år, kan børnene forsætte i Secondary, som er seks års skolegang, der med afgangseksamen svarer til gymnasieniveau. Skolen har også Baby, Middle og Top, som er tre niveauer, der svarer til børnehave, inden børnene starter i P1.

I 1997 blev syv års obligatorisk og gratis skolegang indført i Uganda. Det vil sige, at alle børn skal gå i skole og som minimum have undervisning i syv år. Ifølge loven er skolegangen på de offentlige skoler derfor i dag gratis, men det er den i virkeligheden ikke!

Forældrene skal som oftest betale et mindre beløb for hvert semester et barn går i den offentlige skole. Det kan være, det kun drejer sig om 5-10.000 ugandiske shillings (10-25 danske kroner), men det kan godt være mange penge for en familie, som bor på landet og kun ernærer sig af at dyrke deres jord – specielt hvis familien har mange børn.

 

Børn i skolegården på Shalom Foundation School. Alle børn bærer uniformer.

Børn i skolegården på Shalom Foundation School. Alle børn bærer uniformer.

Foruden beløbet til skolen for at ens barn er indskrevet, skal forældrene dertil også betale for skolebøger, uniformer, blyanter, kuglepenne osv. Så selv om skolegangen i teorien er gratis på de offentlige skoler, kan det alligevel være svært for mange familier at få deres børn i skole.

Tidligere var det bestemt ikke alle børn, som kom i skole. Men på grund af indførelsen af ’næsten’ gratis skolegang, kommer langt flere i skole i dag end tidligere. Det er et af de helt store ønsker for langt de fleste forældre, at deres børn kan komme i skole, da det er utroligt vigtigt for børnene at gå i skole for at kunne forbedre deres levestandard.

Skolegangen på folkeskoleniveau i Uganda er delt op i tre semestre: Fra februar til tidlig maj, dernæst juni til august og sidste semester fra september til november. Ind imellem perioderne er der ferie. Den længste ferie er fra slutningen af november til februar. I slutningen af hvert semester er der eksamener for de ældste klasser.

På ydersiden af skolens mure er forskellige billeder malet som udsmykning, men også som lærerige billeder. For eksempel ses en fisk, og hvad dens dele hedder på engelsk. På en af de andre mure står skolens motto: ”Education is a treasure” – uddannelse er en rigdom.

Et par af skolens elever kigger her interesserede ud af et af klasselokalernes vinduer. På murene er er malet billeder af en fisk og det menneskelige øre.

Et par af skolens elever kigger her interesserede ud af et af klasselokalernes vinduer. På murene er er malet billeder af en fisk og det menneskelige øre.

Back to top
Back to top