Ugandas politiske historie

Siden Ugandas uafhængighed fra Storbritannien i 1962 har landet gennemgået flere perioder med interne konflikter og borgerkrig. Den første premierminister, Milton Obote, var første gang ved magten fra 1962-1971.

I januar 1971 tog Obotes militærgeneral, Idi Amin, magten. Dette blev generelt velmodtaget i den ugandiske regering, men den periode hvor Idi Amin sad ved magten ledte til en af de blodigste perioder i landets historie.

I de otte år, hvor Idi Amin var premierminister fra 1971-1979 led landet under udpræget voldsom inflation, udbredt økonomisk ineffektivitet, politisk forfald og folkemord. Under kolonitiden kom mange indere til Uganda. I Idi Amins tid som regeringsleder, blev alle indere forvist fra landet, og op imod 300.000 mennesker døde under hans styre.

Hvor Idi Amin er kendt i Vesten for sin brutale styreform, er der generelt en opfattelse af, at den anden periode hvor Milton Obote sad ved magten fra 1979-1986, var endnu værre.

Den nuværende præsident, Yoweri Museveni, og hans parti kaldet The National Resistance Movement (NRM) har siddet ved magten siden 1986 efter en langvarig væbnet konflikt mod Obotes styre. Ved seneste valg i 2011 blev Museveni genvalgt for en femårig periode.

Den økonomiske udvikling

Da Uganda er en indlandsstat og ikke har kyst ud til havet, er landet stærkt afhængig af den kenyanske havneby Mombasa for at sikre handel. De seneste 20 år er Ugandas økonomi steget støt – hvilket i høj grad skyldes den politiske stabilitet under Musevenis styre.

Den sydlige del af landet har draget fordel af, at der har været fred, forbedret infrastruktur og et landbrug i vækst. Det nordlige Uganda har derimod lidt under konflikter med rebelgruppen Lord’s Re-sistance Army (LRA).

Den sydlige del af landet har lidt under stigende pres af flygtninge, som et resultat af etniske konflikter i Rwanda og DR Congo. Det vestlige Uganda, på grænsen til DR Congo, har ligeledes lidt på grund af konflikter og afsides beliggenhed fra hovedstaden og de større byer.

Back to top
Back to top