Geografi og klima

Uganda ligger nord for Victoriasøen. Victoriasøen – det velkendte ”øje” i det afrikanske kontinent – er den største sø i Afrika og den største tropiske sø i verden. Her ligger Uganda på grænsen til Kenya, Sydsudan, Den Demokratiske Republik Congo, Rwanda og Tanzania.

Klimaet i Uganda er tropisk med normale dagstemperaturer på omkring 25-30 grader, om natten 15-20 grader afhængig af højden, man befinder sig i. Da vi her befinder os på ækvator, er solopgang og solnedgang samme tid hver dag, hele året rundt. Solen står hele året op omkring klokken 7 og går ned igen cirka klokken 7.

I Uganda falder der generelt en del regn. Modsat hvad man måske kunne forestille sig i et afrikansk land, er her i de største dele af landet bestemt ikke tørt. I den sydlige del af landet er der masser af grønne marker, regnskov og bananpalmer.

Nilen, som generelt anses for at være verdens længste flod, har sit udspring ved byen Jinja (lige øst for Kampala). Nilen løber fra Jinja hele vejen op til Egypten, hvor den løber ud i Middelhavet. På grund af Nilen er der i Uganda masser af søer og frodig jord – det er lige før landmanden blot kan sætte en gren i jorden, og så gror den.

Dog er der i det nordlige og nordøstlige Uganda mere varmt og store tørre områder. Der er to tørketider i Uganda fra december til februar og igen fra juni til august. Men disse tørkeperioder er i de senere år i stigende grad blevet uforudsigelige på grund af klima-forandringer, hvilket kan gøre det svært for de lokale at dyrke deres afgrøder.

Bjergkæder med endemiske dyr og planter

I Uganda er der flere vulkanske bjergområder. I øst ligger lavabjerget Mount Elgon på grænsen til Kenya med en højde på 4.321 meter. I det vestlige Uganda, på grænsen til DR Congo, ligger Rwenzori-bjergkæden, som er et af de få steder i Afrika, hvor der findes permanent sne.

Rwenzori-bjergenes tinder af granit og sne – et af de eneste steder i Afrika, hvor der permanent ligger sne.

Rwenzori-bjergenes tinder af granit og sne – et af de eneste steder i Afrika, hvor der permanent ligger sne. Foto af Lisbeth Kristine Olesen Walakira

Udover Mount Kilimanjaro er Rwenzori-bjergene det eneste sted i Afrika, hvor man kan stå tæt på ækvator med fødderne solidt plantet i sne. Med sit højeste punkt på 5.109 meter er bjergene blot 786 meter lavere end Mount Kilimanjaro, og her ligger konstant sne. Sneen svinder dog i hastig fart på grund af klimaforandringer, og nogle forskere mener, at sneen endeligt kan være smeltet allerede i 2020!

Rwenzori-bjergenes natur er helt spektakulær – der findes bogstaveligt talt intet andet sted som dette på jorden. Flere af planterne i bjergene, blandt andet Giant Lobelia og Giant Groundsel, findes i deres art kun i disse bjerge. På grund af bjergenes regelmæssige regn, er planterne vokset usædvanligt store.

Her findes også bjergelefanter og endemiske fuglearter. Bjergene er kendt for deres vegetation, som går gennem tropisk regnskov til fugtig bjergskov, hvor der gror mos på overalt på alle træer.

Landskabet ligner en scene fra Ringenes Herre, og de lokale kalder mossen for ’Old Man’s Beard’, da det ligner skæg på gamle mænd. Længere oppe kommer man gennem store områder med sump videre op til enge med hedelyng og øverst oppe gror næsten intet, foruden ’Evighedsblomster’, som knitrer tørt, når man rører ved dem.

Den særprægede natur i Rwenzori-bjergene.

Den særprægede natur i Rwenzori-bjergene. Foto af Lisbeth Kristine Olesen Walakira

Heroppe er der kun de golde stenbjerge at se med tinderne af sne og smeltede isgletsjere. Rwenzori-bjerne kaldes for resten i lokale folkemunde for ’Månebjergene’ og er i dag et UNESCO World Heritage Site, hvor en del af området er fredet nationalpark.

I det sydvestlige Uganda, på grænsen mellem Uganda, DR Congo og Rwanda ligger Virunga-bjergkæden, som en del af Den Østafrikanske Great Rift Valley. Bjergkæden består af 8 vulkanske bjerge, hvoraf to af vulkanerne stadig er aktive – senest i 2006 og 2010. Det højeste bjerg er 4.507 meter højt. Et af bjergene ligger lige på grænsen mellem Uganda, Rwanda og DR Congo – det betyder, at man på toppen kan stå lige netop der, hvor de tre lande mødes.

Verdens sidste bjerggorillaer

Virunga-bjergkæden er hjem for de truede bjerggorillaer, som er en af de mest kritisk truede dyrearter i verden. Bjerggorillaerne er registrerede på IUCN’s (International Union for Conservation of Na-ture) røde liste over dyr, som er tæt på at uddø, og de findes kun hér på jordkloden – i regnskovene mellem Uganda, Rwanda og DR Congo.

Bjerggorillaer lever kun vildt – det er ikke lykkedes at opfostre dem i fangenskab. I alt findes der i verden kun knap 900 bjerggorillaer tilbage. Mange er blevet slået ihjel som følge af krig, sygdom og krybskytteri.

Den ugandiske regerings-organisation Uganda Wildlife Authoity arbejder, sammen med andre samarbejdspartnere, for at beskytte bjerggorillaerne. Dette har ført til, at bestanden i de senere år er steget.

Bjerggorillaen – en af verden mest truede dyrearter. Bille-det er fra Bwindi Natinalpark i Sydvestuganda. Foto af Lisbeth Kristine Olesen Walakira

Bjerggorillaen – en af verden mest truede dyrearter. Billedet er fra Bwindi Natinalpark i Sydvestuganda. Foto af Lisbeth Kristine Olesen Walakira

Back to top
Back to top