Lav din egen legetøjsbil eller -cykel

Den nemme

Prøv at lave din egen legetøjsbil som børnene i Uganda. Brug samlingens legetøjsbil af plastikflaske (UG. 187) som inspiration.

Produktionstid ca. 30 min.

Materialer:
1 vandflaske, for eksempel 500 ml.
4 plastiklåg
To små pinde
En snor

Skær fire huller – to foroven og forneden på flasken, parvis overfor hinanden. Før pindene gennem hullerne og sæt plastiklågene på ydersiden af flasken, således de fungerer som hjul. Bind snoren rundt om åbningen på flasken - og bilen er færdig.

Ståltrådsbil (brug UG. 182 som model)

Produktionstid: ca. fire timer

Materialer:
Ca. 8 m ståltråd (1,5 mm)/tynd ståltråd eller cykelslange klippet i tynde strimler/skævbider, universaltang og saks.

Tegnforklaring: Sammenføjninger med tynd ståltråd eller cykelslange strimler. Stopgummi er cykelslange viklet om ståltråden for at forhindre hjulene i at køre fra side til side.

Sådan gør du:

1.    Stellet. Start med at klippe ca. 115 cm ståltråd af. Bøj derefter som vist på billedet. Enderne samles ved at vikle tynd ståltråd eller cykelslange omkring. Lav én magen til den første.
I stedet for en personbil, kan man lave en landrover, jeep, lastbil, bus eller andet. Brug fantasien!

2.    Bøj nu 12 stk. ”bindeled” (se 2a). Disse bindes på, mellem hver bilside, med tynd ståltråd, som vist på 2b.

3.    Hjulene.  Nu laves 2 par hjul. Sørg for at hjulstangen sidder lige i midten af hjulet. Til sidst kan du bevikle hjulene med cykelslange, så de kører mere jævnt.

4.    Forhjulsmontering. 4a viser det ståltråd, som skal hæfte hjulet på bilen (4c).

5.    Baghjulsmontering 5a viser hvordan ståltråden skal vikles om baghjulet. Der sættes gummistoppere på (5b), og det hele sættes fast på bilen med tynd ståltråd (5c).

6.    Styrtøjet. Klip ca. 150 cm ståltråd af til rattet, og lav det som vist på 6a. Det vikles rundt om forhjulsstangen mellem de to gummistoppere og går ud gennem taget på bilen (6b).
Når man drejer på rattet, skal man være i stand til at dreje hjulene fra side til side. Bilen er klar til at køre med!

Nu er det op til din egen fantasi at finde på ting til at pynte bilen med. F.eks. kapsler til lygter, antenne, gamle dåser, der skæres op til døre i bilen, bakspejl og meget mere.

Vejledning til at lave ståltrådsbil

Ståltrådscykel (brug UG. 181 som model)

Produktionstid: ca. fire timer

Materiale:
Ca. 5 m ståltråd (1,5 mm)/tynd ståltråd eller cykelslange, stofrester, pap, skævbider, universaltang, saks, nål og tråd.

Sådan gør du:

1.    Cykelstellet. Bøj ståltråden, sådan som du ser på tegningen. Slut af med at vikle tynd ståltråd om.

2.    Hjul med pedaler.  Når du bøjer hjulene, vær da nøjagtig med, at de to aksler sidder ud for hinanden og lige i midten af hjulene.

3.    Krop og montering af hjul.  Kroppen vikles som en spiral, som vist på tegningen. Hjulene sættes på med tynd ståltråd. Der sættes evt. gummistoppere på hver side (se ståltrådsbil).

4.    Arme.  Ståltråd vikles som vist på tegningerne 4a og 4b, om kroppen og rundt om styret.

5.    Ben.  I første omgang laves benene uden at sættes på kroppen. Brug evt. klisterbånd til at klistre ståltrådsbidderne fast på pappet med.

6.    Manden. Vat eller stof kommes i ”hovedløkken” og dækkes med stof om spiralen. Evt. laves et rat (se ståltrådsbil). Dette vikles med, når kroppen bliver tilviklet. Benene sættes på pedalerne ved at bøje pappet rundt om pedalen og derefter vikle stof rundt om hele benet. Lårene sys på kroppen. Vær nøje med at måle benene ud, og sy dem på på rette sted på kroppen, så de kan køre rundt med pedalerne.

7.    Sidst bevikles armene og resten af cyklen med stof. Brug nu selv fantasien til at pynte videre på manden og cyklen.

Vejledning til at lave ståltrådscykel

Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke

Back to top
Back to top