Lav den traditionelle ret matooke

Matooke er navnet for grønne melbananer på luganda. Denne sort af bananer bliver ikke gule og bløde, når de modner, ligesom de bananer, vi normalvis spiser i Danmark. Melbananer forbliver hårde og kan derfor ikke pilles, men skal skrælles med en kniv.

Matooke-retten er en gryderet lavet af dampede matooke-bananer. Retten minder om kartoffelmos og er den klassiske ugandiske ret, som ofte serveres med bønnesovs, oksekød, fisk eller kylling.

Tilberedning: 1 ½ time
Forberedelse: 30 min.

Til 4-6 personer

Ingredienser:
8-10 melbananer
2 blade fra bananpalmen
2-3 dl. vand
2-3 spsk. salt
Vaseline

Valgfrit:
2-3 løg
2-3 tomater
1 grøn peber
3-4 fed hvidløg
1 chili

1.    Skræl melbananerne og skær dem i stykker af ca. 5 cm.
Vær opmærksom på, at bananerne klistrer meget. Klisteret bliver hurtigt sort, og det kan være svært at få af hænderne. Man kan bruge vaseline som en hjælp til at fjerne klisteret.

2.    Læg palmebladene i bunden af en stor gryde, således de dækker hele bunden.

3.    Hæld vandet i gryden og læg stykkerne af matooke oveni. Hakkede løg, tomater, grøn peber, hvidløg og chili kan tilføjes efter smag.

4.    Palmebladene foldes over bananstykker, således de holder tæt.

5.    Sæt herefter matooken til at koge ca. 30 min, indtil bananstykkerne er møre og bløde.

6.    Når bananerne er møre, mases de til en mos, ved at man presser med hænderne ovenpå palmebladene. Pas på: Det er meget varmt. Man kan med fordel folde et viskestykke om hænderne. Det gælder om at gøre mosen så jævn som muligt.

7.    Matooken er nu færdig og formes til en rund klump, som serveres på et fad.

Back to top
Back to top